1. Home
  2. Inspiratie
  3. Verduren van het ‘niet weten’

Verduren van het ‘niet weten’

De druk, het verlangen, is vaak zo groot om veranderingen zo snel mogelijk te laten verlopen, om zo snel mogelijk van het oude naar het nieuwe te willen gaan. In organisaties en op persoonlijk vlak. Wat vaak niet lukt. Bijna iedere verandering en transformatie kent ook vertraging. We proberen vaak de liminale fase te verkorten.

Liminale fase

De antropologie zegt hierover dat overal en in alle tijden volken weten dat de liminale fase nu juist de ultieme periode en unieke kans is om tot echte verandering te komen. En hoe kan je dan verblijven in het verduren? Het niet weten’ er laten zijn, het proberen te gebruiken als een bron van wijsheid. De beweging laten ontstaan in het vertoeven van het ‘niet weten’.

Erkennen van dat wat er is

Kan je de chaos van het bestaan omarmen in plaats van bestrijden? De chaos kan een bron van creativiteit zijn, juist in het onverwachte kan iets nieuws ontstaan.

Wessel Gansevoort verwoordt een interventie die je zelf kan doen:

“Belangrijke interventie die je bij jezelf kunt doen, bij anderen, is de vraag stellen ‘wat gebeurt er nu, met jou, met ons?
Een inzicht van wanhoop, het niet te weten, dat het er is en dat er niets aan te doen is. Meestal is er niks te fixen, kan je niets doen dan zitten en kijken wat er gebeurd is.

Look at it, feel, and allow it to be”.

Beeld is van Ben Young, ’the observer’