1. Home
  2. Babette Blom
  3. Babette in 8 vragen

Ik kan gids zijn voor zover ik zelf het pad gelopen heb

Babette Blom in 8 vragen

Alles mag een stem hebben… vertel eens meer?

De uitspraak ‘Veranderen begint met de wereld te erkennen zoals deze is’. tijdens een systemische opleiding van het Hellinger Instituut, raakte mij. En ik wist meteen… zo is het.
Alles wat er is, bewust en onbewust, verleden-heden-toekomst, meerderheid en minderheid, heeft een stem nodig, wil gehoord worden. Hoe meer je iets niet wil zien, hoe meer je iets niet wilt horen, hoe meer het er is en je onbewust zal beïnvloeden. Deze uitspraak is vanaf dat moment een pijler in mijn werk en leven. Een stem geven aan dat wat er is als middel om de samenwerking te versterken, om conflicten niet te laten ontstaan.

Wat vind jij mooi aan de methode Deep Democracy ?

In 2015 maakte ik kennis met Deep Democracy. Het was een schot in de roos. Deep Democracy geeft wat mij betreft een alomvattend antwoord op het werken met dilemma’s, polariteiten en de onderstroom in teams.
Het is een zienswijze en methode met een uitnodigende nieuwsgierigheid en mildheid naar álle perspectieven. Een manier van kijken naar groepen en teams die heel erg bij mij past. Een manier om dat wat speelt in de onderstroom een stem te geven, waardoor het individuele- en het groepsbewuste groter wordt.

Waarom doe jij wat je nu doet?

Door verschillende, deels ingrijpende, gebeurtenissen in mijn leven en werk, heb ik geleerd dat ik altijd een keuze heb hoe hiermee om te gaan. Weten wat ik zelf kan doen om betekenisvol verder te gaan.
Iemand zei ooit, ‘levenskunst is iets dat jij beheerst’. Die levenskunst heeft voor mij alles te maken met het leven omarmen in al zijn gedaanten. Het goede en het kwade, het vrolijke en het trieste, het grootse en het kleine. Met alle emoties die erbij horen. Dat vergt oefening, dat gaat met vallen en weer opstaan. Dat is wat ik probeer te doen in mijn leven en in mijn werk. En dat is wat ik graag wil meegeven aan de mensen met wie ik werk.

Welke klanten passen het beste bij jou?

Ik werk graag met leidinggevenden en organisaties die willen kijken naar hun eigen bijdrage aan een actueel vraagstuk.
Mensen die met een open blik willen onderzoeken wat er speelt, bij zichzelf en in de organisatie en omgeving waar ze onderdeel van zijn. Mensen die willen ontdekken wat ze zelf anders kunnen doen om het eigen potentieel én het potentieel van het geheel weer te laten stromen.

Wat is de mooiste recensie over jou?

Wat mij erg heeft geraakt zijn de woorden van een collega: “Babette haar manier van werken is voor mij tekenend voor de kern van Deep Democracy.

Net als in deze zienswijze geeft Babette handvatten voor besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Op een warme en zeker niet softe manier brengt ze mensen en hun (botsende) meningen bij elkaar en worden deze op respectvolle wijze onderzocht. De verbindende kracht die van Babette uitgaat, vind ik een inspiratie en heel prettig om mee samen te werken!”

Daar werd ik een beetje stil van.

Waar word jij in je werk door geraakt?

In mijn werk maak ik veel gebruik van organisatieopstellingen, op tafel of in de ruimte. Een opstelling is een ruimtelijk weergave van het vraagstuk van iemand.

Opstellingen zijn op zich zelf niet systemisch. Duiding vanuit het systemisch gedachtegoed is nodig. Met vragen als:  wat en wie staat op welke plek, wat komt op de eerste plaats, wie of wat kan niet gezien worden, kan de bestemming misschien bereikt zijn? Als ik hiermee werk, word ik altijd weer geraakt door de impact ervan. Hoe onbewuste patronen en dynamieken in het systeem van waar jouw vraag over gaat zo snel zichtbaar en voelbaar worden. Dit levert vaak gelijk inzicht in wat de aanzet tot verandering kan zijn.

Waarom zit er zoveel goud in jouw website?

Kintsugi is een oude Japanse traditie, waarmee gebroken aardewerk met goudlak wordt hersteld. Met precisie, aandacht en liefde. De breuk mag gezien worden, het herstel mag gezien worden.
Het resultaat is nog mooier dan het origineel. Ik kwam het tegen en dacht: wat een prachtige metafoor voor hoe ik werk. Dat wat er was, is, en nog zal komen, verweven in je werk en leven, met liefde en aandacht. In mijn huisstijl laat ik goud daarom ook op meerdere manieren terugkomen.

Is er iets wat niet zoveel mensen over jou weten?

Ik schrijf korte gedichten en teksten. Sinds het overlijden van mijn zoon in 2014 ben ik gaan schrijven. De woorden borrelen als vanzelf in mij op.
Gevoelens die soms te groot zijn om uit te spreken kan ik een stem geven door ze op te schrijven. Dat helpt mij. Na vijf jaar ben ik intens dankbaar dat ik dit kan, heb gedaan en nog altijd doe. Het geeft mij de mogelijkheid om soms even terug te gaan naar gevoelens en gedachten die ik eerder had. Dan mag en kan het er allemaal weer even zijn. En ik kan mijn verdriet, pijn en hoop op deze manier delen met andere mensen, zonder de woorden uit te hoeven spreken. Alles krijgt een stem, in het geschreven en uitgesproken woord.
Babette_Blom_blauw